લીલી દાળના વડા

સામગ્રી :

  • ૧ વાટકી ફોતરા વાળી મગની દાળ
  • ૪ નંગ મરચા
  • ૧ નાનો આદુનો ટુકડો
  • તળવામાટે તેલ
  • સ્વાદ અનુસાર મીઠું

તેયારી માટે:  આ દાળ ને ઉપયોગ માં લેવા માટે ૨ કલાક પહેલા ધોઈ ને પલાળી દ્યો

રીત  :

  • પલાળેલી મગ ની દાળ ને પીસવા માટે નીતારીને જારમાં નાંખો.
  • ત્યારબાદ સ્વાદ અનુસાર મીઠું ,મરચા અને આદુ ધોઈ ને સુધારી જાર માં નાંખી દ્યો .
  • જરૂર હોય તો જ પીસતી વખતે પાણી ઉમેરો.
  • ખીરું ઢીલું ન થાય  તેનું ધ્યાન રાખવું .IMG_8445
  • તળવા માટે કડાઈ માં તેલ મૂકી નાના નાના વડા પાડો. શરૂઆત માં જરા વધુ તાપ રાખવો .
  • વડા પાડી લઈએ એટલે તાપ ધીમો કરી કરકરા ,કોફી કલર ના થાય ત્યારે ઉતારી લ્યો.IMG_8458
  • ગરમા ગરમ વડા લીલી ચટણી સાથે પીરસો .

*આ ખીરું ઉપયોગ માં ન લેવું હોય ત્યારે ફ્રીઝ માં મૂકી દેવું . તેમાં આથો આવવાની જરૂર નથી .


Vadaa made of Green Dal

Ingredients :

  • 1 cup green mung daal
  • 4 medium green chilies
  • 1 small piece of garlic
  • Oil to fry
  • Salt to taste

Preparation: To be able to use the daal, immerse it in water 2 hours prior to making the vadaas.

Method :

  • Put the moistened daal into mixer jar
  • Chop the chillies and cut the garlic into small pieces and add it in the jar. Add salt.
  • Turn on the mixer and blend everything to make the batter.
  • The batter must not be too fluidy so don’t add water while mixing until really needed.
  • To fry, put oil in a deep pan and put small spheres of the mix to fry . Keep the temperature of the pan high in the beginning.
  • Once the pan is filled with the mix, lower the temperature.  Remove them from the pan when they  are brown in color.

Serve hot with green chutney!IMG_8484

*When not using the batter, refrigerate it. It doesn’t need to be fermented.

Advertisements

પ્રતિસાદ આપો

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / બદલો )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / બદલો )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / બદલો )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / બદલો )

Connecting to %s