ઢોકળા

બનાવવા માટે તૈયારી  ૪ વાટકી ખીચડી માં વપરાય તે ચોખા , ૧ વાટકી ચણાની દાળ , ૧ વાટકી અડદ ની દાળ ને ભેગા કરી સાવ ઝીણો નહી તેવો લોટ બનાવો .

સામગ્રી

  • ૪ વાટકી ઢોકળા નો લોટ
  • ૨ વાટકી ખાટી છાશ
  • ૧ વાટકી ગરમ પાણી
  • અડધી ચમચી ખાવાનો સોડા
  • અડધી ચમચી હળદર
  • સ્વાદ અનુસાર મીઠું
  • ૨ ચમચી તેલ

બનાવવાની રીત

  1. ઢોકળા  જયારે બનાવવા હોય ત્યારે ૧૦ થી ૧૨ કલાક પહેલા લોટ માં ખાટી છાશ , ગરમ પાણી , ખાવા નો સોડા  નાંખી ખીરું આથો આવે એ માટે રાખી દ્યો.
  2. સામાન્ય રીતે ૧૦થી  ૧૨ કલાક માં આથો આવી ગયો હોય . હવે આ ખીરા માં સ્વાદ અનુસાર મીઠું , હળદર નાખી એકદમ હલાવો.
  3. ઢોકળા ના વાસણમાં પાણી મૂકી ગેસ પર ગરમ કરવા થવા દો. ઢોકળા ની પ્લેટ માં નીચે જરા તેલ લગાવી ખીરું પાથરો. ઉપર લાલ મરચા ની ભૂકી અને કોથમરી  છાંટો.
  4. ૫ થી ૭ મીનીટ પછી છરી વડે ચેક કરો. છરી પર ખીરું ચોટે નહી તો ઢોકળા ની થાળી તૈયાર છે.

આ ઢોકળા તેલ ,લસણ નીચટણી , લીલી ચટણી સાથે ગરમા ગરમ પીરસો . આ ઢોકળા એકદમ સ્વાદિષ્ટ અને પૌષ્ટિક છે.


Dhokla is a proud snack of Gujarat.. Everyone loves it whoever lives here, or visits the place.. So let’s know how do we make it at our homes traditionally..

Dhokla Flour (Preparation beforehand) :  We need to prepare a special flour for making these which requires the following:  4 bowls of rice (the kind of rice we usually use in Khichdi) ,1 bowl of chana daal, 1 bowl udad daal. Mix all these together and grind it to fine powder.

Ingredients: 

  • 4 bowls of the Dhokla flour
  • 2 bowls (sour) buttermilk
  • 1 bowl hot water
  • 1/2 spoon baking soda
  • 1/2 spoon turmeric powder
  • salt
  • oil

Method:

  1. We need to ferment the flour before being able to prepare the Dhokla. So before you want to make them, you must do the following: Add the sour buttermilk (sour coz that would help in fermenting the flour as compared to fresh buttermilk.. so sour buttermilk is basically buttermilk kept in warm surroundings for about a day or two), hot water, baking soda in the flour and cover it with a lid. Put some weight on top and let it stay in the sun for 10-12 hours.
  2. In warm weather, 10-12 hours is usually enough for the flour to rise. In cooler times, you might have to wait a little longer. So once, the flour is fermented and has rose considerably in volume, add salt and turmeric and mix it really well.
  3. You will require a big aluminium vessel inside which you can put a steel plate to ‘bake’ the dhokla in steam. So, take a big vessel and put water and let it heat.
  4. In the meanwhile, take a steel plate and add a bit of oil and spread it across the plate. Now put the batter in the plate. It can be a thin layer since it will rise considerably after cooking.  Add a bit of red chili powder and coriander leaves on the batter.
  5. Now carefully put the plate in the big vessel containing hot water. You will need to keep some support below the plate to not let the water come inside the plate.
  6. Cover the big vessel with a lid and then let it cook on high flame for about 5-7 minutes.
  7. After that, put a knife inside the batter to check if it comes out clean. Again, please be careful since there will be hot steam inside and we don’t want you to be hurt. If  the knife doesn’t come out clean, we need a bit more time. But if it does come out clean, take out the plate from the vessel and then make diamond shape cuts (or whichever shapes you like!) and then carefully remove the pieces from the plate.

Dhokla tastes great with raw oil (haha.. yup.. we like it that way), and also with garlic chutney or green chutney.

Serve hot! =)

IMG_0008

Advertisements

પ્રતિસાદ આપો

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / બદલો )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / બદલો )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / બદલો )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / બદલો )

Connecting to %s