ખાંડવી

સામગ્રી :

  • ૧ વાટકી ચણાનો લોટ
  • ૧ વાટકી છાશ
  • ૨ ચમચી પીસેલા આદુ મરચા
  • ૧ ચમચી હળદર
  • સ્વાદ અનુસાર મીઠું
  • વઘાર માટે તેલ
  • રાઇ
  • મેથી
  • મીઠો લીમડો
  • હિંગ
  • કોથમરી

બનાવવાની રીત :

એક મોટા વાસણમાં ચણાનો લોટ લ્યો . તેમાં ૧ વાટકી છાશ અને ૧ વાટકી પાણી નાંખી દ્યો . હવે તેમાં આદુ મરચા ની પેસ્ટ , હળદર, સ્વાદ અનુસાર મીઠું નાંખી ઝેરણીથી મિક્ષ્  કરો . હવે કુકરમાં પાણી નાંખી કુકર ગરમ કરવા મૂકો . મિશ્રણના વાસણને કુકરમાં રાખી દો .

બે (૨) વ્હીસલ થાય એટલે ગેસ બંધ  કરો . હવે જયારે કુકર ખોલીને આ મિશ્રણ ને ફરી ગેસ પર મૂકો અને હલાવતા જાવ.  થોડીવારે એક પ્લેટમાં પાથરી જુઓ . જો સરસ મજાના રોલ વળી શકે તો ગેસ બંધ કરો. એકદમ સપાટ જગ્યામાં ખાંડવી  પાથરી શકાય એટલે મોટી પ્લેટમાં ગરમ હોય એકદમ પાતળી પાથરી દો .

હવે દરેક માં કાપા કરી રોલ વાળો . આ રોલ ને એક પહોળા વાસણ માં મુકતા જાવ .

હવે વઘારની તૈયારી કરીએ એક લોયામાં ૨ ચમચી તેલ મૂકો. તેમાં રાઈ, મેથી, લીમડાના પાન, સફેદ તલ નાંખો અવાજ આવે એટલે થોડી હિંગ નાંખી આ વઘાર રોલ પર રેડી દો. તેના પર સજાવટ માટે કોથમરી  છાંટો .

આ વાનગી બની ગયા પછી પીરસતી વખતે ગરમ કરવાની જરૂર નથી. લીલી ચટણી સાથે ખાઇએ તો ઓંર મજા આવે છે .


Khaandvi

Khaandvi is a trademark Gujarati snack recipe made from Gram flour. Super healthy, super tasty ..

Let’s learn it.

Ingredients:

  • 1 cup gram flour
  • 1 cup buttermilk
  • 2 spoons grounded garlic-green chilies
  • 1 spoon turmeric
  • salt
  • oil for tadka 
  • brown mustard seeds, fenugreek seeds, a pinch of asafoetida (hing), a pinch of turmeric, 2 spoons sesame seeds
  • meetho limdo (curry leaves)
  • coriander leaves

Method:

In a big vessel, take the gram flour and add buttermilk and 1 cup water.  Now add ginger-green chilies paste, turmeric, salt mix everything really well. Now in a pressure cooker, add some water and start heating it. Now put the gram flour vessel inside the cooker (with some stand beneath) and close the lid.  Once 2 whistles have blown, turn off the heat. The flour mix is boiled.

Now take the vessel out of the cooker and put it back on the stove and start heating it again. Keep stirring continuously. (If we let it cool, it will harden so we have to keep stirring and warming it.)

Testing time: After a while,  take a small lump of it and try to spread it across a flat metal plate. After spereading it, try to roll it off. If you can do it, it means the flour has cooked sufficiently.

Turn off the gas. Now is the time, you might need someone along to spread out the flour fast. Keep a few flat metal plates handy.

Take a lump of the flour mix and spread it really thin across the plate. Spread it using a ladle or a serving spoon as it would be steaming hot.

Now take a knife and make lines across the spread. Then make rolls out of the spreads. Gently put each of the rolls in a vessel.  You will have to be quick to do the spreading and rolling, coz the flour cools down quickly.

So our khaandvis are ready. We just need to do tadka.

In a vessel, take about 2 spoons of oil and heat it. Once it is heated, add the mustard & fenugreek seeds, hing, curry leaves, sesame seeds and then pour this on top of the khaandvi rolls. Garnish with coriander leaves. IMG_8009

Once prepared, you need not heat while serving. It tastes great just stand-alone or along with green chutney.

Enjoyy!

Advertisements

પ્રતિસાદ આપો

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / બદલો )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / બદલો )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / બદલો )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / બદલો )

Connecting to %s