ભાખરવડી

સામગ્રી : પુરણ માટે

  •    ૩ નંગ કાચા કેળા
  •   ૨૫૦ ગ્રામ બટેટા
  •   પીસેલા આદુ મરચા
  •   ૨ ચમચી તલ
  •   ૩ ચમચી ખાંડ
  •   ૨ ચમચી લીંબુનો રસ
  •   ૧ ચમચી ગરમ મસાલો
  •   સ્વાદ અનુસાર  મીઠું

લોટ બાંધવા માટે :

  • ૧૫૦ ગ્રામ મેંદા નો લોટ
  • ૧૫૦ ગ્રામ ઘઉં નોલોટ
  • તેલ
  • સ્વાદ અનુસાર મીઠું

 બનાવવાની રીત

  1. બટેટા  અને કેળાને ધોઈ ને કુકરમાં બાફવા મૂકો .
  2. બાફવા મુકેલું શાક ઠંડું થાય એટલે તેની છાલ ઉતારી ને છુંદો કરો .
  3. હવે તેમાં ૩ ચમચી આદુ મરચાની પેસ્ટ , તલ, ગરમ મસાલો, લીંબુનો રસ, ખાંડ . સ્વાદ અનુસાર મીઠું નાંખી એકદમ મિલાવો.
  4. આ પુરણ ને બાજુ પર રાખી દ્યો.IMG_0113
  5. મોટા વાસણ માં બંને લોટ લઇ મુઠીયા વડે તેટલું તેલ ,સ્વાદ અનુસાર મીઠું નાંખી લોટ બાંધો . થોડો કઠણ લોટ રાખવો .
  6. આ લોટ માંથી મોટું લુંવું લઇ પાટલા પર મોટો રોટલો વણો .
  7. તેના પર હળવા હાથે પુરણ ને પાથરો .
  8. એકસરખું પુરણ પથરાય ગયા બાદ એક બાજુ થી રોટલા નો રોલ કરો..IMG_0199 (1)
  9. રોલ બરાબર થઇ ગયા બાદ છરી ની મદદ થી તેના નાના પીસ કરો .IMG_0138
  10. હવે લુંયામાં તેલ ગરમ કરવા મૂકો .
  11. તેલ ગરમ થાય એટલે તેમાં ભાખરવડી તળવા  (fry) માટે નાંખો.
  12. ઉપર નું પડ કરકરું (light brown) થાય એટલે ઉતારી લ્યો .

આ ભાખરવડી આમલી ખજુર ની ચટણી ,લીલીચટણી સાથે ખાવાથી સ્વાદિષ્ટ લાગે છે.IMG_0151


Bhakharwadi 

This is another super awesome snack that is particularly popular in Gujarat and Maharashtra..

Let’s learn it.

Ingredients:

For stuffing:

  •   3 raw (green) bananas
  •   250gm potatoes
  •   Ginger-green chili paste
  •   2 spoons sesame seeds
  •   3 spoons sugar
  •   2 spoons lemon juice
  •   1 spoon Garam masala
  •   Salt

For the dough:

  • 150gm refined wheat flour (maida)
  • 150gm whole wheat flour
  • oil
  • Salt

Method:

  1. Wash the potatoes and the bananas and put them in a pressure cooker to boil them. If you don’t have a pressure cooker, you can cook in a normal vessel too, just that it will take a bit longer.
  2. Once it is boiled and cooled down, take the skin off from the potatoes and the bananas and then crush them.
  3. Now  add the ginger-chili paste, sesame seeds, garam masala, lemon juice, sugar and salt and mix it all. The stuffing is ready so keep it aside. IMG_0113
  4. Time to prepare the dough. Take both the flours in a broad vessel and then add oil and salt. Then add water little by little and prepare a smooth but not too soft dough.
  5. Take a lump from the dough and then roll it to a circle with a rolling pin.
  6. Now take some of the potato filling and spread it evenly on the rolled dough.
  7. Once it is spread well across the entire circle, roll it tightly from one of the ends until the opposite end. IMG_0199 (1)
  8. Once you have a roll ready, cut it with a knife to small circular pieces. IMG_0138
  9. Now put oil in a frying pan and start to heat it.
  10. Once the oil is heated, add the Bhakharwadi  one by one in batches.
  11. Once the crust is light brown, take it out from the pan.

Hurray, we made it. Bhakharwadi tastes great with the sweet chutney and also with the green chutney..

Guten appetite! =)

IMG_0151

Advertisements

One thought on “ભાખરવડી

પ્રતિસાદ આપો

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / બદલો )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / બદલો )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / બદલો )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / બદલો )

Connecting to %s