સમોસા

સામગ્રી:

પુરણ માટે:

  • ૨૫૦ ગ્રામ બટેટા
  • ૧૦૦ ગ્રામ ડુંગળી
  • ૧૦૦ ગ્રામ વટાણા
  • ૪ ચમચી આદુ મરચા
  • ૧ ચમચી ગરમ મસાલો
  • એક ચપટી રાય
  • ૩ ચમચી ખાંડ
  • ૩ ચમચી લીંબુ નો રસ
  • સ્વાદ અનુસાર મીઠું

લોટ માટે :

  •    ૨૫૦ ગ્રામ મેંદા નો લોટ
  •   ૧૦૦ ગ્રામ ઘઉં નો લોટ
  •    તેલ
  •    સ્વાદ અનુસાર મીઠું

બનાવવા ની રીત

  1. બટેટા ધોઈ ને કુકર માં બાફવા મુકો .
  2. બફાઈ ગયેલા બટેટા ની છાલ ઉતારી ને નાના ટુકડા કરી લ્યો .
  3. ડુંગળીને બારીક સમારી લ્યો .
  4. વટાણાને અધકચરા પીસી લ્યો
  5. નાના લુયા ૩ ચમચી તેલ મૂકી અડધી ચમચી રાઇ નાંખી ડુંગળી નાંખો .
  6. ધીમા તાપે પાંચ મીનીટ ડુંગળી થવા દ્યો
  7. હવે તેમાં વટાણા નાંખી થોડીવાર રહેવા દ્યો.
  8. એકદમ વટાણા ચડી જાય એટલે ગેસ બંધ  કરો .
  9. બટેટા માં ડુંગળી અને વટાણા નાંખો
  10. આદુ મરચાની પેસ્ટ ,લીંબુ ,ખાંડ , ગરમ મસાલો ,સ્વાદ અનુસાર મીઠું  નાંખી એકદમ મિલાવી લ્યો
  11. પુરણ ઢીલું થઇ ગયું હોય તો સુકા પૌવા નાખવાથી બરાબર થઇ જશે .
  12. લોટ બાંધવા માટે બંને લોટ મિલાવી તેમાં તેલ અને જરૂર પૂરતું મીઠું નાંખી મિલાવો
  13. થોડું થોડું પાણી લઇ લોટ ને કઠણ બાંધો
  14. રોટલી માટે જેવડું લુંવું લઇ ને  ગોળ વણો.
  15. તેમાં છરી ની મદદ થી એક વચ્ચે કાપો કરો. તેના થી બે અર્ધ ગોળ થશે
  16. હવે આ અર્ધ ગોળ માંથી કોન તૈયાર કરો . ચમચી ની મદદ થી તેમાં પુરણ ભરો
  17. પુરણ ભર્યા બાદ હાથ જરા પાણી થી ભીનો કરી બરાબર ચોટાડો
  18. આમ બધાં સમોસા વાળીને તૈયાર કરી લ્યો.
  19. એક પેનમાં તેલ ગરમ કરવા મુકો.
  20. ગરમ તેલમાં સમોસા તળો. તળતી વખતે શરૂઆત માં તાપ વધુ રાખવો સમોસા નાંખી દીધા બાદ ધીમા તાપે થવા દેવા. એકદમ કરકરા થાય એટલે ઉતારી લેવા.
  •    સમોસા આમલી-ખજુરની મીઠી  ચટણી, લીલી ચટણી , ટોમેટો  સોસ સાથે ખાવા થી વધુ સ્વાદિષ્ટ લાગે છે.IMG_8883

Samosa 

Well, if we didn’t write about Samosa, it would be unfair to the Indian cuisine, right? It is such a popular snack among all Indian food lovers..

Let’s learn this:

Ingredients:  

For the stuffing:

  • 250gm potatoes
  • 100gm onions
  • 100gm green peas
  • 4 spoons ginger-green chili paste
  • 1 spoon garam masala
  • 3 spoons sugar
  • a pinch of brown mustard seeds
  • 3 spoons lemon juice
  • salt

for the crust:

  •   250gm refined wheat flour (maida)
  •   100gm wheat flour
  •   oil
  •   salt

Method:

  1. Wash the potatoes and boil them in a cooker.
  2. Peel the skin off from them once they cook down and then cut them into small pieces.
  3. Cut the onions into very small pieces.
  4. Grind the green peas to not so fine paste, but course pieces.
  5. In a small pan, take about 3 spoons oil and heat it. Once it is hot, put a pinch of brown mustard seeds and then put the onions.
  6. Let the onions cook on a low flame.
  7. Now add the green peas and let them cook.
  8. Once they have cooked, turn off the flame.
  9. Add the green peas onion mix in the potatoes.
  10. Now time to add the remaining things to the filling: ginger-green chili paste, ,lemon, sugar, garam masala, salt. Put all this and mix well.
  11. If the filling for some reason is too loose, then add some parched rice (poha) to make it a bit thicker.
  12. For preparing the dough, mix both the flours well and add oil and necessary salt.
  13. Now put water slowly and prepare a not too soft dough.
  14. Take a small lump and make it into a sphere first and then roll out into the size of a roti.
  15. Now cut into half circle with a knife. You can thus prepare 2 samosas out of this.
  16. Take one of this semi-circles and make it into an open cone.
  17. Fill in the stuffing through the open end.
  18. After filling it,  make your hands a bit wet and then close the end properly.
  19. Repeat until either the dough or the filling runs out.. 😀
  20. Now take some oil in a pan and heat it.
  21. Fry the samosas in hot oil. As usual, while frying, keep the flame high when you just put the samosas into the pan, and afterwards reduce the flame to low. Once the crust is brown and crispy, they are ready to be out of the pan.
  •    Samosas are accompanied by the bandwagon of chutneys as usual or also with tomato ketchup, as you like it.IMG_8888
Advertisements

પ્રતિસાદ આપો

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / બદલો )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / બદલો )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / બદલો )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / બદલો )

Connecting to %s