પીનટ (સીંગદાણા) ચટણી

આપણે ત્યાં બધાં રાજ્યમાં કેટલી બધી જુદી જુદી જાતની ચટણી બને .હમણા હું બેંગલોર ગઈ હતી ત્યારે આ ચટણી ત્યાં થી શીખીને આવી .મને અને મારા ઘરમાં બધાને બહુ પસંદ પડી એટલે તમને આ રીત જણાવું છું આ ચટણી ઘણી વખત શાકની અવેજીમાં પણ ચાલે .આ બધી ચટણી બનાવીએ એ દિવસે થોડો સમય અને મહેનત માંગે પણ પછી ફ્રીઝમાં મૂકી દ્યો .એટલે આપણે મન પડે ત્યારે એને વાપરી શકીએ .

આજે આપણે એક સરસ મજાની ચટણી બનાવવાના છીએ .

સામગ્રી :

  • ૨ વાટકી સિંગદાણા
  •  ૧/૨ વાટકી દાળીયાની દાળ
  • ૧૨ લસણ ની કળી
  •  ૧૨ થી ૧૫ આખા લાલ મરચા
  •  ૧ નાની વાટકી જેટલા લીમડાના પાન
  • ૧ આંગળી જેટલી આમલી
  •  ૨ ટુકડા ટોપરું
  •  ૧ ચમચી ગોળ
  •  સ્વાદ અનુસાર મીઠું
  •  ૧ ચમચી તેલ

બનાવવાની રીત :

  1. સીંગદાણાને શેકીને અલગ રાખો
  2. દાળીયાની  દાળને શેકીને અલગ રાખો .
  3. એક કડાઈમાં તેલ મૂકી તેમાં લાલ મરચા ,લીમડો નાંખીને કડક થાય ત્યાં સુધી હલાવો .
  4. તેમાં સીંગદાણા, દાળીયાની દાળ ,લસણ, ટોપરું,આમલી  નાંખી હલાવો .IMG_7308.JPG
  5. ઠંડું થાય એટલે તેમાં ગોળ મિલાવી  તેને પીસી લ્યો .
  6. તેમાં મીઠું ઉમેરી મિલાવી એક એર ટાઈટ બોટલ માં ભરી લ્યો .Copy of IMG_7316.JPG

આ પીનટ ચટણી ઈડલી ,ડોસા,વડા,ઉતપમ સાથે સરસ લાગે છે.આ ચટણી વાપરતી વખતે તેમાં ઘી નાંખીને ઉપયોગ કરવો .

આ ઉપરાંત તે સાદા ભાત અને દહીં સાથે ખાવાની બહુ મજા આવે છે


Peanut Chutney

Chutneys are quintessential to Indian cuisine and we have such a wide variety of them. 🙂 On my recent visit to Bengaluru, I learnt this chutney and everyone at our home loves it. It accompanies rice so well that it can substitute a curry or dal. It’s a bit of time and effort to make but once prepared, it can be stored and relished for days.

Grab the following:

  • 2 cups peanuts (or groundnuts)
  •  1/2 cup roasted-chana dal
  • 12 garlic cloves
  •  12-15 whole red chilies (dry)
  •  1 small cup of curry leaves
  • 1-2 pieces of tamarind
  • 2 small pieces of coconut
  •  1 spoon jaggery
  •  1 spoon oil
  •  salt to taste

How to prepare:

  1. Roast the peanuts and keep them aside.
  2. Roast the dal and keep it aside.
  3. In a pan, heat oil at a low flame and add red chilies & curry leaves  and stir them until they become dry and slightly hard.
  4. Now add peanuts, dal, garlic cloves, coconut, tamarind and keep stirring until all the ingredients become completely dry, esp. tamarind.  IMG_7308.JPG
  5. Once the mix cools, add jaggery and then grind everything in a mixer.
  6. Lastly, add salt and store the chutney in an air tight container. Copy of IMG_7316.JPG

This chutney goes well with a wide range of dishes, Idli, Dosa, Vada, Uttapam ,plain rice.. When eating with rice, one can add a bit of hot ghee. 🙂

Chutney time!

Advertisements

પ્રતિસાદ આપો

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / બદલો )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / બદલો )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / બદલો )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / બદલો )

Connecting to %s