ટોપરા પાક

ગુજરાતી મહિના પ્રમાણે અષાઢ અને શ્રાવણ મહિનામાં ઘણા બધાં વ્રત અને તહેવાર આવે.પવિત્ર તહેવારમાં ઘરમાં બનતી વાનગીઓ ખાવાથી શુદ્ધ વાનગીઓ મળે છે. વ્રત કે તહેવારમાં  મિષ્ટાનનું મહત્વ અનેરું હોય છે..

તો ચાલો… આજે બહુ સરળ એવી ટોપરામાંથી બનતી વાનગી બનાવીએ

સામગ્રી :

  1. ૨૫૦ ગ્રામ ટોપરાનું  ઝીણું ખમણ..
  2. ૨૦૦  ગ્રામ ખાંડ
  3.  ૧૦૦ ગ્રામ માવો
  4.   ૫ એલચીનો પાઉડર
  5.   ૪ ચમચી ઘી

બનાવવાની રીત :

  •      એક લોયામાં ખાંડ ડૂબે તેટલું પાણી નાંખી ગેસ પર ધીમા તાપે મુકો.
  •       માવાને ખમણી અને બાજુ પર રાખી દો .
  •       ચમચાની મદદથી ચાસણી હલાવતા રહો .
  •       એક તારની ચાસણી (એક ટીપું આંગળીમાં લઇ બીજી આંગળીની મદદ વડે તૂટે નહી તેવો તાર) થાય એટલે           ગેસ બંધ કરી દો .
  •        તેમાં ખમણ કરેલો માવો નાંખો. પછી એકદમ મિલાવો .
  •         હવે  ગેસ ચાલુ કરી ધીમા તાપે  રાખો.
  •         ૨ મીનીટ પછી તેમાં ટોપરાનું ખમણ નાંખો .
  •         ટોપરાનું ખમણ એકદમ મિલાવ્યા પછી તેમાં ગરમ ઘી ઉમેરો .
  •         હવે ગેસ બંધ કરી દો.
  •         છેલ્લે એલચીનો ભૂકો નાંખો.
  •        એક થાળીમાં ઘી લગાવી તેના પર આ મિશ્રણ ને પાથરી દ્યો .
  •         જરા ઠરે એટલે કાપા પડી દ્યો .IMG_20160711_140422412આ તાજો તાજો ટોપરા-પાક આપણા સૌનું મન લોભાવે છે

Coconut Barfi (Topra Paak)

The months of Ashaad and Shravan have a lot of festivals and also occasions where folks observe various fasts.  During then, a variety of sweets are prepared at home.

We make a very easy and nice recipe with coconuts today.

Ingredients: 

  1. 250gm coconut shredding
  2. 200gm sugar
  3.  100gm mawa (or khoya)
  4.  cardamom powder (of about 5 cardamoms)
  5.  4 spoons Ghee

Recipe:

  • Take sugar in a pan and water enough to just submerge the sugar and put it to boil.
  • Shred the mawa (khoya) and keep it aside.
  • Keep stirring the boiling sugar. Once the boil reaches single strand consistency (pinch a bit of the solution between thumb and index finger and when you stretch it, you should find a single strand that doesn’t break that easily) , turn off the stove.
  • Add Mawa to the sugar solution and mix it well. Turn on the stove at a low flame.
  • After about 2 minutes, add the coconut shredding and mix everything well.
  • Add hot ghee on top and mix. Turn off the stove.
  • Add cardamom powder.
  • Grease a plate with a bit of ghee and pour the mix and flatten it.
  • Once it cools, cube it or shape it as you like.

IMG_20160711_140422412

Freshly made coconut barfi is mouth watering for sure. 🙂

Advertisements

પ્રતિસાદ આપો

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / બદલો )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / બદલો )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / બદલો )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / બદલો )

Connecting to %s