રવાનો શીરો (સુજીનો હલવો )

આપણે હમણા ઘણા વખતે મળીએ છીએ. ડીસેમ્બર થી હમણા સુધી મેં બહુ જ ફર ફર કર્યું છે. હવે જરા શાંતિથી ઘરમાં બેઠી એટલે મનમાં નક્કી કર્યું કે આજે એક નવી રેસીપી મુકવી છે.

આ વાનગી આખા દેશમાં બનાવાય છે અને બધાને બહુ પ્રિય પણ છે. અમારે ત્યાં સત્યનારાયણની કથા હોય ત્યારે ભગવાનને આ શીરો ધરાવાય છે .

ચાલો આજે આ શીરો આપણે સાથે મળીને બનાવીએ ……

વાનગી બનાવવા માટે શું જોશે તેની યાદી બનાવીએ .

  1.    ૧૦૦ ગ્રામ રવો
  2.    ૧૦૦ ગ્રામ ઘી
  3.    ૯૦  ગ્રામ ખાંડ
  4.    3 કપ દૂધ
  5.    ૪ નંગ એલચી નો પાઉડર
  6.    ૫ નંગ બદામ

દરેક વસ્તુઓ ઘરમાંથી જ મળી રહેશે તો શરુ કરીએ બનાવવાનું

  • એક જાડી કડાઈમાં ઘી ગરમ કરવા મુકો .
  • ગરમ ઘીમાં રવો નાંખી ધીમા તાપે  રવાને શેકો.
  • થોડો brown જેવો રંગ થાય ત્યાં સુધી રવાને શેકો.
  • એક તપેલીમાં દુધને ગરમ કરવા મુકો .
  • આ દુધને શેકેલા રવા પર ધીમે ધીમે રેડો .ગેસ ધીમો જ રાખો
  •  થોડીવારમાં દૂધ શોસાય જશે .
  •  હવે તેમાં ખાંડ નાંખો .ખાંડનું પાણી થશે અને  એ પણ શોસાય જાય એટલે ગેસ બંધ કરી દો.
  • એલચીનો ભૂકો શીરામાં નાંખી હલાવી લો
  •  બદામને લાંબી સુધારી અને શીરા પર છાંટી પીરસો .IMG_2593

વાહ……..શું સરસ શીરો બન્યો છે .જલ્દી જલ્દી ટેસ્ટ કરો અને બધાને કરાવો.

ઘણા લોકો આ શીરામાં કેસર પણ નાંખે છે .તમને ગમે તો તમે પણ નાંખી શકો


Semolina Halwa | Suji Halwa

I was traveling a bit in the last few months and so we are meeting after a long time!

Today’s recipe is more or less prepared worldwide with some variations, so a good chance that you might already know it. 🙂 We make Suji (semolina) halwa on many occasions, especially when we have Satyanarayan Katha at home.

What we need:

  1.    100 gm Rava (Suji | Semolina)
  2.    100 gm Ghee
  3.    90 gm Sugar
  4.    3 cups milk
  5.    about 4 cardamoms crushed to powder
  6.    some almonds for garnishing

We should find most stuff at home, so let’s begin:

  • In a thick kadai (pan), pour ghee and start to heat it.
  • Now add the Semolina (Suji) and cook it at low flame. Keep stirring it all the time, so that all of it is cooked uniformly and does not stick to the bottom.
  • It will take a few minutes until the semolina becomes slightly brown, but have patience and keep stirring.
  • In parallel, heat the milk at low flame for about 2 minutes.
  • Add the hot milk slowly to the cooked semolina. Keep stirring.
  • Once the milk is absorbed, add sugar. Sugar will release some water. Once that is absorbed as well, turn off the stove.
  • Add the cardamom powder now and mix it well.

Garnish with almond flakes and serve. You could also add Saffron for added flavor if you like.

IMG_2593

 

Advertisements

પ્રતિસાદ આપો

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / બદલો )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / બદલો )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / બદલો )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / બદલો )

Connecting to %s